top of page
Logga_sillofika_OK_edited.jpg

Följ med på en liten promenad till en traditionell MIDDAG eller FIKA i ett svenskt hem!

Middagsturen klockan 17.00:

Vi går via en fin utsikt och en annorlunda skulptur, som såväl barn som vuxna brukar gilla. Sedan promenerar vi genom skogen "Ingenting", till en svensk trerätters middag i Stockholms närmaste förort, Solna.


Fika-turen klockan 12.00:

Efter att ha tittat på vår favoritkonst utanför och i ett par av tunnelbanans många, vackra stationer, åker vi till Kungsholmen i Stockholms innerstad eller till Solna. I något av dessa svenska hem väntar en kopp traditionell soppa före SVENSKT FIKA med kaffe, te eller varm choklad och en rejäl kakbuffé med kanel- eller kardemummabullar.

Både utländska stockholmsturister och nysvenskar, som aldrig har besökt ett svenskt hem, har varit våra gäster och vi har haft mycket trevligt med dem alla.


Efter varje besök har vi fått många superlativer och alltid fem poäng av fem möjliga på Airbnbs avdelning för upplevelser / experiences. Vi har fått fler än 30 av dessa fantastiska omdömen för "Guiding to Swedish DINNER in a Swedish home" och "Guiding to Swedish FIKA in a Swedish home" (med Birgitta och Catarina).

Det är emellertid billigare att boka här, genom vår hemsida.

Vi ser fram emot att träffa DIG OCH DINA VÄNNER! /Birgitta och Catarina

VÅRA DATUM

Upplevelserna ska vara förbokade och förbetalda. Max 8 personer. Du kan alltid fråga oss om andra datum!

Bokas senast två dagar innan, men endast 1 dag innan om det finns mindre än 8 platser kvar.

26 juli – MIDDAG, 6 platser kvar.

27 juli – FIKA, 7 platser kvar.

29 juli – MIDDAG, 5 platser kvar.

20 augusti – FIKA, 4 platser kvar

23 augusti – MIDDAG, 6 platser kvar.(Traditionellt kräftfest, även vegetariskt möjligt!)

24 augusti – FIKA, 7 platser kvar.

27 september – MIDDAG, 4 platser kvar.

28 september – FIKA, 8 platser kvar.

25 oktober – MIDDAG, 8 platser kvar.

26 oktober – FIKA, 8 platser kvar.

-----------------------------------------------


1. SVENSK 3-RÄTTERS MIDDAG.

Tid: 17:00 – 20:30

Mötesplats: vid skulpturen med kuddarna på torget utanför tunnelbanan VÄSTRA SKOGEN i Solna, blåa linjen alla tåg från T-centralen, 4 stationer.


Efter promenaden serverar Catarina en traditionell 3-rätters middag (eller kanske kräftor i augusti om gästerna önskar) med förrätt, huvudrätt, efterrätt och sist kaffe med liten kaka. Vi följer den svenska alkohollagstiftningen beträffande försäljning av mat eller fika i en privatbostad (gästerna får medtaga alkoholhaltig dryck om de vill) så vi serverar drycker med högst 3,5 % alkohol. Var ändå beredd på Catarinas hemgjorda ingefärs-shot, för den tar andan ur dig! Den dricker vi till förrätten och alltid efter att vi har sjungit en kort "nubbevisa". Kanske vill även du bidra med din egen nubbevisa och låta oss sjunga med?

Efter några timmars umgänge följer Catarina gästerna till tunnelbanan Västra skogen igen. Hon visar konsten i den här djupaste delen av tunnelbanenätet och helt säkert kommer både ung som gammal att le åt konstnärens humor i tunnelbanan. 

-----------------------------------------------

2. "SWEDISH FIKA" – ett begrepp som börjar spridas över världen.

Tid:

12:00 – ca 15.00

Mötesplats:

Gustav Adolfs torg 2, på trappan utanför Kungliga OPERANS huvudentré (INTE Kungliga Dramatiska teatern vid Nybroplan!).

SVENSKT FIKA innebär svenskrostat kaffe, te eller choklad och härliga kanel- eller kardemummabullar samt flera olika sorters småkakor. Om barn ingår i gruppen får de gärna hjälpa till att rulla chokladbollar, vilket brukar bli kladdigt och roligt, säg bara till i förväg så ordnar vi det!

----------------------------------------------

Bra att veta

• Maximalt cirka åtta personer per guidetur, minimalt två personer – men titta på datumlistan om flera redan har bokat. Endast föranmälan och endast förbetalning.

• Kontakta oss för att höra om det finns plats (oftast svar inom 24 timmar), använd helst vårt kontaktformulär där du ger oss ditt namn, telefonnummer, e-adress och var du bor.

• Berätta vid bokningen om du är vegetarian eller om du har någon födoämnesallergi, tack!
• Vi talar svenska, engelska och så pratar Catarina även franska.

PRISER – den svenska MIDDAGS-turen:
• 1 095 SEK per person,
• 10 % rabatt/person TIDIGT bokad, mer än 2 veckor (985 kr/person),
• 10 % rabatt/person för 6 p eller mer (985/p),
• 20 % rabatt/person för 6 p eller mer + TIDIGT bokade, mer än 2 veckor (875/p),
• 500 kr/barn 6-12 år.
• 20 % rabatt/barn tidigt bokat, mer än 2 veckor (400/barn). Barn under 6 år gratis.

PRISER – Svenska FIKA-turen:
• 775 kr per person (minst 2 personer, men se efter i datumlistan om fler har bokat).
• 400 kr per barn 6-12 år. Yngre barn är gratis.

(MOMS ingår i alla priser och anges på din faktura.)

Båda upplevelserna betalas i förväg

Om det finns plats skickar vi ett mejl och därefter en betal-länk till dig. Vi använder oss av betalsystemet Zettle by PayPal. Du kan välja att få betallänken visa sms eller e-post. (Full återbetalning fram till midnatt en vecka före guideturerna.)


Om oss

• Birgitta är egenföretagare (Argentinsk Tango Dansskola) från Ångermanland, som flyttade till Gotland. Där jobbade hon som lärare och bonde samt drev ett sjukhem och guidade turister på denna, Sveriges största, ö. Birgitta bor nu i Stockholm, med tango som stort intresse. Birgitta talar svenska, engelska och lite spanska.

• Catarina är egenföretagare (CB Tal & Text) och stolt över sin gamla hembygd, Roslagen, som omsjungs av bland andra nationalskalden Evert Taube. Hon är journalist och tidigare bussförare med stort intresse för matlagning, bakning och motionsspelet turf, en sorts orientering med hjälp av mobilens gps (www.turfgame.com). Efter ett år i Paris talar hon franska.

SVENSKA: Om
bottom of page